neděle 18. května 2008

Crêpe k nedělní snídani


sunday morning crêpe
Originally uploaded by lipár.
Narazil jsem v (čerstvě přestěhovaném) bioobchůdku Rozmarýna na pražském Andělu na kaštanové pyré a vzpomněl si, že jedna z nejlahodnějších věcí, kterou jsem jedl, byla crêpe s kaštanovým pyré. Nedělní ráno, ideální příležitost.

Recept na crêpe jsem nevymýšlel, ale převzal, pouze s tím rozdílem, že mouka byla celozrnná hladká bio. Dala palačinkám tmavší barvu, zajímavou texturu i vůni.

Recept v krátkosti přeložený: umíchat jeden šálek mouky a dvě vejce, postupně přidat půl šálku mléka a půl šálku vody (výsledná konzistence by měla být řidší), špetku soli, dvě lžičky rozpuštěného másla. Na pánvičce rozehřát trošku oleje, nalít trochu těsta, krouživým pohybem rozlít po celém povrchu atd. (Velmi dobrou zkušenost jsem udělal s tenoučkou pánví s teflonovým povrchem, olej skoro nebyl potřeba, crêpe se nepřichytávaly, snadno se obracely.)

V kombinaci s kaštanovým pyré jsou úžasné. Domácí rybízová marmeláda je skvělým způsobem kontrastní. Pro ty, kteří se nejlépe uvolní při dostatečném přísunu sladkých podnětů, je nejvhodnější javorový sirup.

1 x komentováno:

Anonymní řekl(a)...

Fotky - fotky - fotky !:)