pondělí 31. března 2008

Tartiflette


tartiflette
Originally uploaded by donut.
Tartiflette jsou recept ze Savojska, ale nikoli tradiční, jak by se zdálo, ale novodobě marketingový, jak uvádí Wikipedie. To ovšem nic nemění na tom, že je to jídlo jednoduché, vydatné a velmi chutné.

Suroviny pro dvě osoby: 8 středně velkých brambor, kousek celeru, dvě menší cibule, tři stroužky česneku, anglická slanina, zakysaná smetana (v lepším případě crème fraîche), půlka sýru Reblochon (asi 200 gramů).

Příprava je velmi snadná. Brambory oškrabte, nakrájejte na silnější plátky a spolu se stejně nakrájeným celerem předvařte. Na větší pánvi osmahněte společně na kostičky nakrájenou slaninu s pokrájenou cibulí. Přidejte brambory, celer a pokrájený česnek. Zalijte zakysanou smetanou a na mírném plameni nechte „probublávat“. Ve chvíli, kdy jsou brambory měkké, poklaďte na vrch plátky Reblochonu, opepřete čerstvě namletým pepřem, přidejte hrst bylinek, zakryjte pokličkou a nechte pět minut dojít. Před podáváním důkladně promíchejte.

Úprav a způsobů přípravy tartiflette je vícero – jistě se najdou tací, kteří po přidání Reblochonu pánev vezmou a dají pod gril zapéct. Reblochon lze nejspíš nahradit - pan Cuketka navrhuje například Hermadur. Fantazii se meze nekladou, ostatně celer tam původně taky nebyl.

1 x komentováno:

Anonymní řekl(a)...

Bylo to skvele:)