úterý 15. srpna 2006

Koláč s tvarohovou želatinou

Ingredience:
Těsto:
6 vajec
6 lžic cukru krupice,
6 lžic polohrubé mouky,
3 lžíce studené vody

Náplň:
2 tvarohy,
150 g cukru,
1 vanilkový cukr,
2 lžíce želatiny (tj. 1 sáček práškové želatiny)
4 dcl vody
1 šlehačka
ovoce (čerstvé jahody, kompotované meruňky, mandarinky, kiwi apod.)


Postup přípravy: Na piškotové těsto ušleháme 6 bílků v tuhý sníh, stranou smísíme 6 žloutků se 6 lžícemi cukru krystal, přilijeme 3 lžíce studené vody a 6 lžic polohrubé mouky. Směs zlehka smícháme se sněhem. Plech 40x35 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo třeba kokosem. Těsto pečeme do zlatova, cca 25 minut. Na náplň ušleháme 2 tvarohy s cukrem a připravíme si želatinu – 2 lžíce želatiny zalijeme 2 dcl studené vody, necháme 10 minut stát, pak ji zamícháme do 2 dcl vařící vody. Želatinu zamícháme do ušlehaného tvarohu, nakonec k této směsi přidáme ušlehanou šlehačku. Piškot poklademe ovocem, na ně rozetřeme tvarohovou směs (pozor je opravdu hodně tekutá) a dáme zchladit do ledničky do druhého dne nebo min na 2 hodiny (dokud želatina neztuhne).

TIP: koláč je vážně jednoduchý a přitom výborný, pokud se vám nechce péct, stačí udělat jen tvarohovo-želatinovou směs a vyrobit ovocné poháry třeba do skleniček. Nejlepší je asi s čerstvými jahodami, jinak lze použít i kompotované, ale zabarví tvarohovou směs trochu do růžova.

1 x komentováno:

Anonymní řekl(a)...

velmi pekne vam dakujem za recept, presne tento postup pripravy tvarohovej plnky som zhanala a konecne som ho nasla. este raz dakujem ;-)