úterý 29. srpna 2006

Suši - snazší než se zdá

Pro přípravu je potřeba následující: suši rýže, rýžový ocet (nejlépe ochucený), řasa nori, wasabi, kvalitní sojová omáčka, zelenina (třeba bílá ředkev, mrkev, okurka, cuketa), ryba (třeba losos, tuňák), černý sezam. Krom toho je zapotřebí i bambusová podložka čili sušimatka pro válení rolek.
Příprava je následující. Rýži před vařením důkladně propláchneme. Přivedeme k varu, odstavíme z ohně a necháme pod pokličkou deset minut dojít. Rýžový ocet mírně ohřejeme, pokud není chucený, osladíme. Smísíme s rýží.
Zeleninu si nakrájíme na tenké dlouhé hranoly (délka by měla odopovídat šířce řasy). Umístíme do sítka nebo cedníku a prolijeme horkou vodou. Ryby si taktéž nakrájíme na dlouhé tenké proužky.
Na sušimatku si položíme plátek řasy. Asi centimetr od okraje řasy začneme klást pruh rýže, který by měl být ani ne půl centimetru vysoký a asi osm až deset centimetrů široký. Střed pruhu rýže zlehka přemázneme wasabi a můžeme také zakápnout trochou sojové omáčky a posypat černým sezamem. Do středu umístíme tři či čtyři kousky zeleniny nebo ryb nebo obojího. Pomocí sušimatky zarolujeme.
Hotové rolky můžeme nechat chvilku zatuhnout v lednici, snáz se pak budou krájet.
Při krájení se snažíme vytvářet stejně široké válečky.
Jako vhodný doplněk k suši se používá wasabi rozmíchané v sojové omáčce, do kterého se kousky suši namáčí, a nakládaný zázvor, který suši dobře doplňuje.

0 x komentováno: