pondělí 14. srpna 2006

Tarte aux pommes (Jablkový koláč)


Tarte aux pommes
Originally uploaded by danalipar.
Přináším osvědčený mňamózní recept přímo z Francie.

Nejdřív zpracujeme křehké těsto, na které je potřeba: 250 g hladké mouky, 125 g másla, trochu oleje, 0,5 dl vody a špetka soli. Na krém: 0,25 l mléka, 2 žloutky, 63 g cukru, 30 g hladké mouky, vanilkový cukr. 3-4 jablka.

Připravíme si formu, nejlépe kulatou, kterou po stěnách vyložíme křehkým těstem. (Párkrát se mi stalo, že se těsto připeklo ke stěnám, proto jí od té doby ještě předtím mastím máslem.) Těsto by mělo být dostatečně tučné a tím pádem i krásně měkké, proto stačí, když těsto od středu vymačkáte k okrajům formy. Navrch těsta pak rozložíme tenké plátky syrových, oloupaných jablek a polijeme krémem. Peču v horkovzdušné troubě na 175° C cca 45 minut. Pro dokonalý vzhled můžeme koláč potřít želatinou.

0 x komentováno: